top of page

5 Yıl sonrasından bir sorunuz var!


İş görüşmelerinde artık sıradanlaşan sorulardan biri olan “5 yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz?” sorusuna hepimiz aşinayız. Böyle durumlarda gerçekleşme ihtimalini pek sorgulamadan, bir şekilde hayallerimizi süsleyip, püsleyip bu soruya uygun cevabı vermeye uğraşırız. Peki ben size şöyle bir soruyla gelsem; “5 yıl sonrasında şu andaki durumunuzun aynısısınız. 5 yıl sonrasını farklı kılmak adına şimdi neyi farklı yapmaya başlarsınız?" Hadi biraz bunu düşünelim.

Bu soruyu kendinize sorduğunuzda 5 yıl sonrasında şimdiki halinizin ve şartlarınızın aynı olma ihtimali insanın moralini bir bozuyor. Ancak ne ilginçtir ki özellikle uzun dönem gelecek planlamalarında hayal ettiğimiz tüm detaylar sanki zaman geçince birden kendiliğinden olgunlaşıp oluverecekmiş gibi hissettiğimiz için bugün gelecek o 5 yıl sonrası için herhangi bir aksiyon almıyoruz. Aman daha çok var zaten değil mi :)

Bunun bir çok sebebi var aslında ve en önemli sebeplerden biri kendimizi 5 yıl sonra nerede görmek istediğimizi söyleyebilmek için, tam olarak ne istediğimizi biliyor olmak! Yani siz kimsiniz, kendinizde geliştirseniz super ilerleyecek hangi yetkinlikler var yada zaten super yaptığınız neler sizin 5 yıl sonranıza etki edebilir. Tüm bu öngörülü sorular için şöyle bir oturup düşünmek gerek. Kendinizdeki potansiyel sizi 5 yıl sonra nerelere götürebilir. Bu sorularınıza belli yanıtlar verdikten sonra başlıyor esas 5 yıllık yolculuğunuz :) Şimdi elinizdekileri nasıl geliştirir, eker biçerseniz 5 yıl sonranız şu andan farklı ve daha iyi olmuş olur.

Örnekle ilerleyelim; Ayşe gittiği iş görüşmesinde klasikleşmiş 5 yıl sonra kendini nerede görüyorsunuz sorusuyla karşılaşmıştır. Aslında Ayşe raporlama yapmaya bayılmamaktadır ama maaşlı bir işte çalışmasının gerekliliği dolayısıyla soruya profesyonel şekilde, 5 yıl sonra işini başarılı bir şekilde yaptığından dolayı, yönetici olarak görmek istediğinden bahseder. Aslında Ayşe bahçe ve çiçek işlerinden çok hoşlanıyor ve hayali hep bu tarz birşeyler yapmak, inşallah ilerde bir gün beyaz yakasından kurtulunca yapacak bişeyler bakalım önce şu işi bi alsın da…5 yıl su gibi geçip gittiğinde o Ayşelerin büyük çoğunluğu ne başarılı bir yönetici olabiliyor, ne de hayalindeki işten para kazanabiliyor. Ayşe ne yapsaydı 5 yıl sonrası farklı olurdu? Hayalindeki işe ulaşmak için gidip bahçecilikle ilgili bir eğitim alabilir bu konuda düzenlenen workshoplara etkinliklere katılabilirdi. Bitki arajmanlarının nasıl yapıldığı konusunda tekniklerini geliştirebilir, küçük bir yer açsa maliyetlerinin ne olacağını hesaplayabilir, hayatını bu ekonomik dönüşüme hazırlayabilir ve oluşturduğu markayı insanlara nasıl duyuracağını tasarlayabilirdi.


Şunu unutmamak gerekli, insan hayatında 5 yıl bir fikrin olgunlaşması için yeterli bir süre olabilirken, hiç bir şey yapılmadan da su gibi akıp giden bir zamana tekabul edebiliyor. Yani ne yaptığınıza yada yapmadığınıza göre göreceli bir zamanımız var. İyi değerlendirmek sadece bizim elimizde :)


Sevgiler,


Ebru Keser Kayrak

0 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page