top of page

HAYATI OYUNLAŞTIR KOLAYLAŞTIR


Doğduğumuz andan itibaren bizi motive eden bazen büyük bir farkındalıkla gördüğümüz, bazen de farketmeden peşinden gittiğimiz irili ufaklı motivasyon kanalları mevcut. Oyun oynama hissi insana tam olarak anlam veremediği bir keyif verdiğinden nihayetinde o anda kalıp keyifli vakit geçirmeyi sağlar.


Peki keyifli vakit geçirmezken size zorla oyun oynatabilirler mi? Hayır mı diyorsunuz? Şimdi işler biraz teknikleşiyor :)


“Uçak geliyor aç ağzını annecim” ile başlayan oyunla karşı tarafa bir şeyler yaptırma süreci aslında yetişkin olarak da hayatımızda fazlasıyla mevcut.

Birçok kurumsal şirket, kamusal ve sosyal yaptırım platformları da bu işin farkında!

Peki neler yapılıyor? Nasıl yapılıyor? Bizi ne tür oyunların içerisinde oyuncu olarak tutabiliyorlar? Mesela bir topluma geri dönüşümle ilgili sosyal bir farkındalık kazandırmak için belediyelerin her yere afiş asması şimdiye kadar etkili oldu mu? Cevap tabi ki hayır ancak geri dönüşüm kutularına doğru şekilde atılan çöpler karşılığında bir basımlık akbil yüklemesi verilmesi birçok tüketicinin geri dönüşüm kutularının yerini öğrenmesine vesile olabilir :) Bu noktada kişilerin motivasyon kanalı hem ücretsiz akbil alabilmek hem de faydalı bir iş yaptığını düşünmek. Yahut spor yapmaya teşvik etmek için alışveriş merkezleri içinde kinetik enerji üretip telefonunuzu şarj etmenizi sağlayan bisiklete pekala binebilirsiniz.


Bir işi oyunlaştırırken yapılması gereken en temel şey oyunda kalmasını istediğin oyuncu profilini iyi tanımak.


Sadece sosyal sorumluluk konularında değil, kurumsal hayatta da bir proje yapılacağı zaman, işe biri alınacağı zaman, var olan çalışanın işe sadakatle bağlı kalması istendiğinde, şirket içi bir süreç yapılanması gerçekleşecekse oyuncuların içsel ve dışsal motivasyonu iyi analiz edilmeli.


Bunun için; Oyuncu Tipi Testi ni yaparak ne tip bir oyuncusunuz ve sizi motive etmek için neler gereklidir bu konuda hem siz hem de birlikte çalıştığınız kişiler, kurumlar bilgi sahibi olabilir.

Örneğin ofis içinde kağıt tüketimini azaltmak istediğiniz bir proje yaptığınızda, oyuncu profili sosyal tipli çıkan birini sosyal medyada duyurmak güzel bir motivasyon aracıyken, hayırsever oyuncu tipi için karşılığında çeşitli derneklere bağış yapmak daha motive edici olabilir. Yahut bir proje geliştirilirken oyuncu profili özgür ruh olan bir kişiyi motive eden şey bir sonraki proje adımında kuralları ve işleyişi onun belirleyebileceğini söylemek olabilir. Örnekler arttırılabilir.


Özellikle birlikte çalıştığınız, çalışacağınız ekip arkadaşlarınızla daha etkin iş yürütebilmek için oyuncu profillemesini bir yapın derim :)


Konu ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz Ercan Altuğ Yılmaz’ın “Herkes İçin Oyunlaştırma” kitabını almanızı yada oyunlaştırma eğitimlerinden birini kaçırmamanızı tavsiye ederim.


Oyunda kalın :)

Ebru Keser Kayrak

6 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page