Günümüzde artık bir bilgi aradığımızda ilk yaptığımız şey internete girip araştırma yapmak oluyor. Peki aradığımız bilginin nitelikli olduğuna ne kadar eminiz?
Teknolojinin iletişimi hızlandırması ve kolaylaştırmasıyla birlikte insanlar iletişim kurmak için kendilerine farklı bir kanal oluşturdular. Online iletişim üzerine kurulu olan bu kanal, gerek sosyal ilişkilerde, gerekse iş ilişkilerinde iletişimi farklı bir boyuta taşıdı. Kendisi ‘gerçek’ olmasına rağmen sanal bir ortamda oluşan bu iletişimin bir çok avantajı ve dezavantajı bulunuyor.
Avantajlarının başında şüphesiz ki bilginin kolay ulaşılabilir olması yer alıyor. Yapmak istediğiniz işin detaylarına bir tık ile ulaşabiliyor ve bilgi toplama sürecini hemen başlatabiliyorsunuz. Yahut projenizle ilgili teknik verilerin doğruluğunu, internet kaynaklarında yer alan verilerle karşılaştırarak başarısını kestirmeye çalışıyorsunuz.
Yeni iş fikirleri, hastalık semptomları, online eğitimler, gitmek istenilen ülkeler, tarihe yön veren olayların detayları, otobiyografiler… Merak ettiğiniz her konu parmaklarınızın bir hareketiyle ekranınıza geliyor.
İnternette yazan herşey doğru mudur?
Peki edindiğiniz bu bilginin doğruluğundan ne kadar eminsiniz? Maalesef günümüzde internet denilen online kütüphanenin bu kadar kolay erişilebilir olması, aynı zamanda onun kolaylıkla yanlış bilgiyle doldurulmasına da sebep oluyor.
Kontrolsüz içerik girişinin sağlandığı internette, girilen her içerik kendine online rafta bir yer buluyor. Bilgi kaynakları arayan kişilere ulaşmayı bekleyen bu içeriklerin doğruluğunu teyit etmek her zaman mümkün olmadığı için alınan bilgi bazen bizi yarı yolda bırakabiliyor.
Özellikle ufkumuzu genişletmesi için yaptığımız araştırmaların, öğrenmeye çalıştığımız teknik bilgilerin içerikleri için nihayetinde veri girişini yapan kişiye güvenmek durumunda kalıyoruz.
Temiz içeriğe ulaşmanın yolu
Temiz içerik edinmek için yapabileceğimiz hiç bir şey yok mu? Ulaşmayı istediğimiz bilginin temizliğinden emin olmak için dikkat edilmesi gereken bir takım püf noktalar elbette mevcut.
Öncelikle girilen verinin kaynağını mutlaka araştırmak gerekiyor. İçeriği oluşturan kişinin bilgilerine ulaşabiliyor musunuz? Bu kişinin girilen verinin doğruluğunu destekleyecek vasıfları olduğuna kanaat getirebiliyor muyuz?
Örneğin bir hastalığa ait tanı ve tedavi içeriği giren birinin konuyla ilgili eğitimini, branşını, bağlantılı olduğu sağlık kurumlarını, örnek hasta vakalarını veya buna benzer içeriği destekleyici bilgileri yazması içeriğin doğruluğu konusunda kuvvetli işaretler barındırır.
Aynı şekilde destekleyici hiçbir detay vermemesinin, içeriğin doğruluğunu azaltan bir faktör olduğunu bilmeliyiz. Bunun yanı sıra URL, alan uzantısı gibi kavramların ne anlama geldiğini araştırmalıyız. Eğer aradığımız bilginin içeriği resmi veriler içeriyorsa; URL adresinin sonunda gov, edu gibi uzantılar içermesi bilgiye olan güveni bir basamak daha yukarı taşıyor.
Ulaşmak istenilen bilgi için tek bir kaynakla sınırlı kalmadan araştırma yapmalıyız. Bu kaynakları birbiriyle karşılaştırmak temiz içeriğe ulaşmamıza yardımcı olacaktır.
Hayatımızı kolaylaştıran bu online kütüphanede temiz içeriğin artması için, biz de uzman veya emin olduğumuz temiz içerikleri paylaşarak diğer insanların da doğru bilgiye ulaşmasına katkıda bulunabileceğimizi unutmamalıyız.
Sevgiler,
Ebru Keser Kayrak
Comments