top of page

Sabahları neden kalkıyoruz?




Sabah alarm çaldı ve gözü zor bela açtık. Hiç düşündünüz mü bizi o sıcak yataktan kaldıran nedenin ne olduğunu? Para tabi ki dediğinizi duyar gibiyim...Tamam da para kazandık diyelim ki, ne yapmak için o paraya ihtiyaç duyuyoruz ana meselemiz sebebi bulmak. Bu durumda para bizim için sadece bir etken! Yazıya geçmeden önce bir anlaşalım:)

Şimdi amaç kısmı için düşünmeye başlayabiliriz.

Sorumuzu düşünmeden önce bu soruyu bize sorduran çıkış noktasından biraz bahsetmek isterim.

Japonya'da Okiwana takım adalarında yaşayan halkın yaş ortalamasının (100 yaş üzeri), insan ömrünün yaşam süresinin çok üzerinde olması araştırmacıların dikkatinden kaçmamış. Bölgeyi ziyaret ettiklerinde yaşayan halkın kendine bir prensip edindiğini fark etmişler. "Ölene kadar meşgul olma" ya dayalı bu sisteme göre, bir insan ömrü boyunca hayata geliş amacına uygun bir şeyler yapmaya çalışırsa ömrü uzar ve hep yapılması gereken yeni şeyleri olur. "İkigai" denilen bu felsefe de "iki" Japonca'da hayat, "gai" ise gaye anlamına geliyor.


"İkigai" felsefesi özünde; hiç bir zorlama olmadan kişinin kendi isteğiyle yataktan fırlayıp hedefe gitmesini sağlayan yaşam amacı anlamına geliyor.


Sorumuzu tekrar düşünelim.


Sabah neden yataktan kalkıyoruz?


Bu sorunun cevabını verebilmek için bizim yaşamımızdaki hedefimizin, bizi hayata bağlayan şeylerin neler olduğunu ve neyi deneyimlemek için burada olduğumuzu bilmemiz gerekiyor.



Hani bazen hem sevdiği işi yapıyor hem de para kazanabiliyor dediğimiz insanlara denk geliriz yahut duyarız. İşte bu tip insanlar kendi ikigaisini bulmuş insanlar olabilirler.


Bugünün hepimize ödevi olsun. İkigai şemasını şöyle sakince bir inceleyip kendi ikigaimiz ne olabilir ve ona hangi yollarla ulaşabiliriz düşünelim. Bunu kolaylaştırmak için önerim kendimize şu soruları sormamız;


- Ne yapmayı seviyorum?

- Yetenekli olduğum konular ne? Bunu nasıl ortaya çıkarabilirim?

- Bana para kazandıran şey ne?

- Dünyanın neye ihtiyacı var? Nereye doğru gidiyoruz?


Verdiğiniz cevaplarınıza göre kendi hedeflerinize, ideallerinize, yeteneklerinize odaklanıp bu işlerden para kazanmak için yataktan kalkmayı kurgulasak güzel olmaz mı?


O yataktan bir gün kendi ikigainiz için kalkmanız dileğiyle.


Sevgiler.

Ebru Keser Kayrak

37 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page