top of page

Self Marketing nedir? Ne değildir?


"Kendini Tanıtma" olarak türkçe karşılık bulan kelimenin iş hayatındaki önemini iş yaşamında daha fazla zaman geçirdikçe anlıyor insan.

Özellikle yalanlarla süslenmiş self marketing gurusu(!) tiplemeleri gördükçe kelimenin içi boşaltılmış gibi gelse de, aslında iş yaşamı için kilit bir öneme sahip.

Şöyle örneklendirmek gerekirse; Ayşe ve Fatma aynı proje ekibinde çalışmaktalar. Projenin sonunda ikisinden birinin terfi alma ihtimali var. Her ikisi de bu işi önemseyerek çalışmış. Müdürleri arada projenin nasıl gittiğini sorduğunda Ayşe kısaca özetleyip işini yapmaya devam ederken, Fatma bu proje için sarfettiği çabanın onu mutlu ettiğinden, zaten benzer projeleri eski iş yerinde de yaptığı için konuya neyse ki hakim olduğundan, ekiple çok iyi anlaştığından ve işlerin iyi gittiğinden bahsedip işini yapmaya devam ediyor. Proje bitiminde Fatma terfiyi alırken, yıllardır o işi yapan Ayşe bu şirketin yine hakkını yediğini düşünüyor...Bahsedilen bu senaryoda dikkat ederseniz, kötü niyetli kimse yok. Bu senaryonun bir de altı boş reklamlarla sizin önünüze geçen versiyonları da olabileceğinden, "Self Marketing" can alıcı bir meziyet haline geliyor.


Peki bu meziyetimizi nasıl geliştireceğiz?


Öncelikle kendinizi ve yaptığınız işi çok iyi tanımalısınız. Yaptığınız işlerde zorlandığınız detaylarla nasıl başa çıkabildiğinizi gözlemleyerek işe başlayın. Motivasyonu düşük çalışanlar, kalifiye olmayan personel, teslim tarihi çok yakın bir işi devralmak, çok detay gerektiren riskli bir iş yahut rutin yaptığınız bir işte kurum körlüğünün önüne geçmeye çalışıp sürekli iyileştirme felsefesi ile hareket etmek gibi mücadele gerektiren iş detaylarından bahsediyorum. Bu alanlarda yetkin olduğunuzu ve nasıl halledebildiğinizi çok iyi anlatabilmelisiniz. Sizden yalanlarla süslenmiş bir tanıtım değil, doğru kelimeler seçilerek yaptığınız işin önemini anlatan bir tanıtım bekleniyor aslında.

Hastanede temizlik personeli olarak çalışan birinin, yaptığı işi anlatırken

"Hastanede tuvaletleri temizliyorum" demesiyle, "Hastanede, tuvalet gibi ortak kullanılan tüm alanlarda temizlik ve hijyeni sağlıyorum. Bazen yoğun kalabalık nedeniyle zorlansam da sağlık açısından çok önemli olduğunu bildiğim için bu işi önem vererek yapıyorum." demesi kesinlikle aynı etkiyi yaratmıyor :)


Yaptığınız herhangi bir işi önce gözünüzde siz büyütün, işinizi önemseyin. Üretimde en küçük halkada dahi yer alsanız siz olmasanız o iş yapılmayacaktı, bir şekilde o zincire katkı sağladığınızın farkında olun.

Siz kendi kişisel markanızın pazarlamacısı olarak farkındalık ve kendini sürekli geliştirme ihtiyacınızdan beslenirseniz, karşınızdakilere de o işin nasıl önemle yapıldığını güzelce tanıtmış olursunuz.


İş yaşamında sizi bir adım öne geçiren şeylerden birisi sadece yaptığınız işi iyi yapmanız değil, o işi nasıl iyi yapabildiğinizi güzelce anlatabilmenizde gizli :)


Sevgiler,

Ebru Keser Kayrak

52 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page