top of page

Özgeçmişi boşver, bana hikayeni anlat!


Özgeçmişinizde neler yazıyor? Okuduğunuz okullar, iş deneyimleriniz, gittiğiniz kurslar, eğitimler vs. değil mi? Bu yazılanların hemen hemen benzeri diğerinde de yazıyorken sizi neden dinlemek istesinler hiç düşündünüz mü?


Günümüzde artık kendi kişisel markanızı çevrenize anlatırken yaşadığınız tüm olayları ve geçirdiğiniz deneyimleri hikayeleştirmek sizi diğer insanlar arasında ayırt edici kılıyor.


Rob Walker ve Joshua Glenn ismindeki iki kişinin tasarladığı “Significant Objects” projesi bunu ispatlar nitelikte. Şöyle ki bu iki araştırmacı maddi yada manevi değeri olmayan eşyaları çok sembolik paralara alıp, her biri hakkında özel ve akılda kalıcı kurmaca hikayeler yazarak eBay üzerinden satışa sunmuş. Toplamda 128,74 Dolar’a aldıkları bu eşyalar eBay’de toplamda 3612 Dolar’a satın alınmış. İlginç hikayeleriyle birlikte satışa sunulan bu eşyalardan %2.700’lük bir kar sağlayan Rob Walker ve Joshua Glenn, önemsiz olan şeyleri bile hikayeleştirerek önemli hale getirebilmenin mümkün olduğunu göstermiş oluyorlar.


Gerek sosyal hayatta gerek iş hayatında bizi birbirimizden ayıran görünmez farklarımız mevcut. Kendimizi günlük hayatta ve sanal ortamda nasıl ifade ettiğimiz, sergilediğimiz tavırlar, duruşumuz bizi farketmeden diğerinden ayıran özelliklerimiz. Giydiklerimiz bile dış dünyaya vermek istediğimiz mesajımızı barındıran en büyük yardımcımız.


Hal böyleyken dışarıya anlattığımız hikayeden karşı tarafın ne mesajı alması gerektiği konusunu da nasıl yöneteceğimizi bilmemiz gerekiyor!


Bizim karşı tarafın aklında kalmamızı sağlayan şey yaşadığımız şeyler değil, o yaşadığımız şeyleri nasıl anlatabildiğimiz.

Kendi markamızın hikayeleştirmesini yapabilmek, karşı tarafın konuya yüklediği anlamı değiştirebiliyor.

Herkes zaman zaman zorluklarla karşılaşıyor, herkesin bir şekilde başarılı olduğu ve hatta başarısız olduğu dönemler oluyor. Bunları hepsi çok normal ve sıradan. Çünkü herkeste olan şeyler.


Karşı tarafın sizi dikkate almaya değer bulması için bu başarılarınızı ve başarısızlıklarınızı doğru hikayeleştirme ile anlatabilmenize bağlı. Ancak o zaman akılda kalan ve fark yaratan olabilirsiniz.


Kendi hikayenizi anlatabilmeniz dileğiyle :)


Ebru Keser Kayrak

70 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page